Mandy Mulder en Coen de Koning - foto: Laurens Morel
Mandy Mulder en Coen de Koning - foto: Laurens Morel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Mandy Mulder en Coen de Koning winnaar Ronde om Texel na hercontrole

Divers

Na hercontrole is gebleken dat er een fout is geslopen in de einduitslagen van de Ronde om Texel 2015: de winnaars van de Ronde om Texel 2015 zijn Mandy Mulder en Coen de Koning, varend in de Olympische Nacra 17. 

Door de grote druk die aan het einde van de Ronde op de wedstrijdleiding en uitslagenverwerking ligt, wegens het in korte tijd moeten verwerken van vele uitslagen in meerdere klassen, is een menselijke fout geslopen in het overnemen van deze uitslagen. Het bestuur van de Ronde betreurt het ten zeerste dat dit niet tijdig aan het licht is gekomen, en zal er uiteraard voor zorgen dat de juiste mensen de juiste prijzen krijgen, en de ceremonie die hen toehoort. De eindklassering van Matthijs van Assema, die eerst als winnaar was uitgeroepen, is volgens de organisatie nog niet bekend. 

Reactie bestuur:
"Deze menselijke fout is een behoorlijke smet op een verder zo fantastisch verlopen 38e Ronde om Texel. Het bestuur gaat diep door het stof en zal er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Finish- en uitslagverwerking van zeilwedstrijden, hoe groot of klein ook, is mensenwerk, waarbij fouten gemaakt kunnen worden. Ondanks meerdere controlechecks vonden we het toch merkwaardig dat de verwachte winnaar als nummer 2 werd aangemerkt. Dus zijn we nógmaals alles doorlopen, waarbij deze fout aan het licht kwam. We hebben direct de betrokkenen ingelicht", aldus het bestuur van de Ronde om Texel.

Mulder en De Koning alsnog blij met behalen van doel
Coen de Koning: 'Ja, jammer een dag later, maar wel mooi, dit is waar ik voor ging. Ik heb de Ronde al vaker gevaren en had al een 5e, 4e, 3e en 2e plek op mijn naam staan. Dus uiteraard ging ik nu voor de titel. Mooi dat dat gelukt is!". Mandy Mulder geeft aan: "Gisteren na het Rondje waren we heel blij, we zaten te battelen met de F20's, dus dat voelde goed. En ook waren we blij dat we er zonder kleerscheuren waren uitgekomen, want het zijn best pittige omstandigheden. We wilden heel graag winnen, dat zit nu eenmaal in ons bloed. En ja, er was dus zeker teleurstelling gisteren, toen we vernamen dat we tweede waren. Maar dit is goed nieuws, we kwamen om te winnen en hebben ons doel bereikt!"

Mulder vervolgt: "Het was mijn eerste deelname aan de Ronde, en ik had het al met al echt niet willen missen. De hele sfeer die er hangt, zoveel catamarans op het strand, en de spanning voor de start, met deze omstandigheden…. Mooi ook voor de meegereisde familie, die vonden het heel spannend, voor het publiek is dit evenement zo mooi te volgen, we varen heel dicht op de kust. Het was precies zo als ik me had voorgesteld. En dan toch nog,een dag later, de titel!"

Beste Texelaar
Een dag later kijkt ook Texelaar Dirk Pool tevreden terug. Hij eindigde met Sophie Brüggeman als beste Texelse team op een knappe negende plaats: "ik vind het leuk voor Sophie. Het is haar eerste Rondje en dat moedigt de jeugd aan om te gaan zeilen." Zelf zeilt Pool al vanaf 1977 en deed al 37 keer mee aan de Ronde om Texel, in 1990 won hij. Toch was het niet zeilen op de automatische piloot: "Het was één van mijn zwaarste rondes. De omstandigheden waren behoorlijk zwaar, dit blijkt ook wel uit de uitslag. Veel grote boten zijn uitgevallen en hierdoor de kleine boten meer voorin zijn geëindigd."

Overall resultaat:                          Boot -         Finishtijd - Gecorrigeerd 
1. Mandy Mulder/Coen de Koning    - Nacra 17 -  2.37:01 -    2.38:36 
2. Onno Schuitema/Linda Boer        - Hobie16  -  3.09:36 -    2.39:20 
3. Jorden Veenman/Frank de Waard- Formule18  2.40:46 -    2.40:46

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 19 minuten geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 3 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 21 uur geleden 7
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15