Burgemeester Francine Giskes.
Burgemeester Francine Giskes.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Geef uw mening over profielschets nieuwe burgemeester

Divers

Burgemeester Francine Giskes heeft haar vertrek aangekondigd en daarom wordt er gekeken aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. Tijdens de commissievergadering van 26 mei om 19.30 uur kunnen ook insprekers hun mening geven over het profiel.

De Vertrouwenscommissie i.o. is recent gestart met het ontwikkelen van het profiel van de nieuwe burgemeester voor Texel. Een greep uit de punten waaraan de nieuwe burgemeester volgens de commissie moet voldoen: Hij of zij heeft aantoonbare betrokkenheid bij het eiland Texel; is benaderbaar en gemakkelijk aanspreekbaar door onze inwoners, waarbij hij of zij op respectvolle wijze maar eveneens met een persoonlijk overwicht optreedt.

Hij of zij kan zich gemakkelijk verplaatsen in anderen en benut die kwaliteit, pakt signalen vanuit de samenleving gemakkelijk op en weet die op de gemeentelijke agenda te plaatsen, heeft oog voor de economische pijlers van Texel en onderkent dat Texel een complexe plattelandsgemeente is.

Daarnaast heeft hij of zij affectie voor het 'natte gedeelte' van Texel (Noordzee, Waddenzee, onderwater-archeologie, Werelderfgoed, Strandvonderij en KNRM). De burgemeester van Texel lobbyt en netwerkt en weet de provincie en Den Haag te vinden; een ambassadeur voor Texel dus, die in staat is de positie en de belangen van Texel helder en met gezag naar voren te brengen. Hij of zij is in staat de samenwerking te zoeken met andere gemeenten, als dat voor Texel meerwaarde oplevert; daarin laat hij blijken een slimme onderhandelaar te zijn.

De burgemeester van Texel bestuurt op een open en democratische wijze, waarbij hij of zij daadwerkelijk zorgt voor bevordering van de onderlinge verhoudingen tussen college en raad en zich aantoonbaar verantwoordelijk voelt voor een goede en tijdige informatievoorziening en communicatie aan en met de raad. Hij of zij bouwt, als boegbeeld, aan de toekomst van Texel en levert vanuit haar of zijn rol een verbindende en constructieve bijdrage aan onze ambities.

De burgemeester van Texel is een aanjager, die stuurt door het organiseren van visie en richting, het aangeven van duidelijke kaders en het aanspreken van mensen op realisatie van afspraken en hen inspireert tot inzet.

De volledige conceptprofielschets van de burgemeester wordt gepubliceerd in de krant van dinsdag. De Vertrouwenscommissie zal na vergadering van 26 mei de inbreng van zowel de leden van de raadscommissie als de insprekers wegen en al dan niet overgaan tot het (op onderdelen) aanpassen of aanvullen van het profiel.

Wie de Vertrouwenscommissie iets wilt meegeven en wil inspreken kan contact opnemen met griffier mevrouw M. de Porto.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30