Het nagebouwde Hoornder kerkje met het kerkhof met bijnamen was één van de kunstwerken op Klifhanger in 2014.
Het nagebouwde Hoornder kerkje met het kerkhof met bijnamen was één van de kunstwerken op Klifhanger in 2014.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lange Juni op komst

Divers

Klifhanger, Jazz on the Waves, Kleinkunsteiland Texel, Dichter bij Zee, Project X, Island Art Exchange, concerten, kunstcafés en het Festival Oude Muziek. Een greep uit de vele activiteiten tijdens de tweede editie van de cultuurmaand de Lange Juni.

Elke dag zijn er die maand op het eiland één of meerdere activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Het belooft een mix van bekende en nieuwe evenementen te worden, waarbij het thema Texel 600 jaar Stad geregeld voorbij komt. Nieuw zijn onder meer het Festival Oude Muziek, Kleinkunsteiland Texel en de Island Art Exchange. Voor de laatste zijn kunstenaars van de Canadese Magdalen eilanden de hele maand op Texel. Voor het Festival Oude Muziek (woensdag 10 tot en met zaterdag 12 juni) komt onder meer een reizende beiaard naar het eiland waarmee beiaardier Arie Abbenes uit Den Hoorn uitvoeringen verzorgt. Kleinkunsteiland Texel (dinsdag 23 tot en met donderdag 25 juni) bestaat uit meerdere optredens van kleinkunstenaars in Klif 12. Onder de bekende evenementen tijdens de Lange Juni vallen onder meer Klifhanger, Jazz on the Waves en de tweede editie van Dichter bij Zee.

De laatste vindt plaats op het strand bij Paal 9, begint op zondag 31 mei en duurt de hele maand juni. In elf strandhuisjes nemen elk een kunstenaar en een dichter plaats om gezamenlijk via beelden en gedichten een openluchtvoorstelling te geven. Voor Klifhanger, dat van zondag 31 mei tot zondag 28 juni loopt, hebben bewoners van Den Hoorn opnieuw kamers, erven, tuinen, schuurtjes of weilanden beschikbaar gesteld. Er doen elf kunstenaars mee aan het evenement dat in 2007 voor het eerst werd gehouden en altijd voor fraaie kunstwerken in landschap en gebouwen zorgt. Jazz on the Waves, dat in 2011 voor het eerst werd gehouden, staat van donderdag 18 tot en met zaterdag 20 juni op het programma. Er zijn die dagen optredens van trompettist Eric Vloeimans, zangeres Masha Bijlsma, het Jeroen Zijlstra Trio en het Broken Brass Ensemble. Er zijn optredens in Den Hoorn en op het strand.


Voor het Festival Oude Muziek (woensdag 10 tot en met zaterdag 12 juni) komt onder meer een reizende beiaard naar het eiland. (Foto: firma Manousek Praag).

Andere activiteiten tijdens de Lange Juni zijn Project X, een expositie van de Texelse kunstenaarsvereniging Zout die op vrijdag 15 mei in Tusse de Banke begint, een leerlingenconcert van Artex in het Orgelatelier (donderdag 11 juni), de Markt van de Smaakbelevenis bij landgoed de Bonte Belevenis (zondag 14 juni) en de jaarlijkse lezing van de Rede van Texel (vrijdag 19 juni). Die wordt dit jaar in het Zeemanskerkje in Oudeschild uitgesproken door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Pieternel Geurtz en Tonnie Bruining exposeren de hele maand in De Kastanjeboom in Den Burg en van donderdag 18 juni tot en met zaterdag 20 juni is er het festival Seaweed op het Wad van Klarina Combé en de kunstenaars van de Magdalen eilanden. Dinsdag 23 juni staat er een theaterproductie van Roos Dros in de boomgaard van haar vader Jaap Dros op het programma. Roos en zo'n twintig klasgenoten van de opleiding theater in Utrecht brengen in beeld hoe hun 'gelukzalige studentenleven' overgaat tot 'de strijd in het echte leven'. Het volledige programma van de Lange Juni is te vinden op www.langejuni.nl.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2