Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Video

Strunen en schatgraven met www.texelvanboven.nl

Divers

"Potentiële Texelbezoekers lekker over Texel laten strunen", zegt maker John Smit van Videolux er zelf over. Maar de bezoekers van de website www.texelvanboven.nl zou je net zo goed kunnen vergelijken met schatgravers. Met elke muisklik maken ze kans een pareltje te vinden in de vorm van spectaculaire luchtopnamen.

Het principe is eenvoudig. Wie naar de website gaat, krijgt de homepage in beeld: een kaart van Texel. Deze kaart is van noord tot zuid en van oost tot west bezaaid met markeringen. Klik je er één aan, dan komt een foto of video tevoorschijn. Van de TESO-boten, bijvoorbeeld. Of het Hoornder kerkje, schapen in het Hogeberggebied, Schotse Hooglanders in de Ploegelanden, het Licht van Troost, de Slufter, de molen van Het Noorden, de IJzeren Kaap, om maar een paar voorbeelden te noemen. De filmpjes zijn met een enorm vakmanschap gemaakt, duren tussen de 20 en 30 seconden en zijn alleen al door hun perspectief – enkele tientallen meters boven de grond – ook voor de grootste Texelkenner zeer verrassend. "Mooi om te zien voor toeristen, maar zeker ook voor Texelaars. Ze geven een nieuwe dimensie aan het eiland", vindt Johns zoon en compagnon Gerhard.

Eén van de filmpjes op Texelvanboven.nl.

www.texelvanboven.nl is vandaag online gegaan en biedt nu al zo'n 75 filmpjes en foto's. "Maar dat aantal zal het komend jaar zeker nog groeien", vertelt John. Niet elke bezoeker zal het zich direct realiseren, maar vader en zoon Smit hebben honderden uren voorbereiding in het maken van de website gestoken. "We zijn alleen al een keer of vijf, zes naar het Hoornder kerkje gereden. Bij gewone mist kun je niet draaien, maar lage banken kunnen juist heel mooie resultaten opleveren. De vuurtoren hebben we in verschillende seizoen gefilmd: in de sneeuw, maar ook met bloeiende heide op de voorgrond. Ook het licht speelt een belangrijke rol. Dat betekent dat we niet snel een dag vrij hebben, want ook in het weekend zijn we scherp op de juiste omstandigheden."

Bezoekers van www.texelvanboven.nl kunnen zowel de hele website als losse video's delen. "Op die manier vormen we een soort community en promoten we samen Texel als vakantie-eiland." Het is géén commerciële website. We verdienen er geen geld mee", benadrukt John. "Wel hopen we met www.texelvanboven.nl natuurlijk aandacht te genereren voor onze andere media:www.texelvakantietv.nl, de texelvakantietv-app en onze Facebookpagina."

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2