Edo en Rob Kooiman in hun tweewielerzaak aan de Schoonoordsingel.
Edo en Rob Kooiman in hun tweewielerzaak aan de Schoonoordsingel.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Adv.

Vernieuwde rijwielzaak Kooiman Tweewielers houdt open dag

Divers

Kooiman Tweewielers aan de Schoonoordsingel in Den Burg houdt zaterdag 25 april open dag. Een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in de vernieuwde rijwielzaak, met onder meer een ruime collectie elektrische, toer-, race- en andere fietsen en mountainbikes. Voor een goed advies of om iets uit te proberen, zoals de Segway.

Kooiman Tweewielers is een begrip op Texel. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1961. Piet Kooiman begon ooit met verhuur van fietsen, tientallen jaren later is het bedrijf uitgegroeid naar een gerenommeerde rijwielzaak. Met veel kennis, ervaring, service en een breed assortiment fietsen en accessoires. Al jaren een vertrouwd adres en voor velen 'om de hoek'. Rob Kooiman zit al 25 jaar in de zaak, die nu versterking heeft gekregen van broer Edo. Ze hebben elk hun specialisme. Voor Rob zijn dat de elektrische fietsen. Rob: 'E-bikes hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Die begon in 2006. Destijds voor ouderen, maar inmiddels is het lifestyle, steeds meer jongeren rijden er op. Het is een stukje gemak en past helemaal bij Texel. Waar je voorheen met de auto naartoe ging, pak je nu de E-bike. Mensen zijn ook veel meer gaan fietsen. Batavus, ons hoofdmerk, heeft een heel breed assortiment, stads- sportieve en elektrische fietsen. Je hebt allerlei keuzemogelijkheden waarover wij kunnen adviseren. De motoren zijn beter geworden, net als de kwaliteit van de accu's. Daardoor is de actie radius een stuk groter dan voorheen.'

Edo heeft zich gespecialiseerd in mountainbikes. 'Ik fiets al vijftien jaar op de ATB, samen met veel anderen. Regelmatig werd mij gevraagd wanneer Rob nu eens begon met de verkoop van ATB's. Toen had hij daar de mogelijkheid niet voor, nu ik er bij ben gekomen hebben we mountainbikes in het assortiment opgenomen.' Ook hier een ruime collectie van het merk Scott, een A-merk onder de mountainbikes, met een gunstige prijs kwaliteit verhouding, goed afgemonteerd en met een heel breed segment. Uiteenlopend in prijs van beneden €1000,- tot €10.000,-. Met geveerde voorvork, dubbel geveerd, carbon, aluminium, etc. 'Daarin proberen we goed te adviseren. Het voordeel is dat ik zelf jarenlange ervaring heb als mountainbiker. Je staat voor allerlei keuzes, ook welk type banden en dat soort zaken. Begin je net als mountainbiker of ben je ervaren, zijn zaken die meespelen bij welke fiets het best bij je past.' Scott fabriceert ook racefietsen en ook daarvoor kun je nu bij Kooiman Tweewielers terecht. Ook hier volop keus.

Om zich te bekwamen in de techniek volgt Edo meerdere opleidingen. Hij is niet van plan die kennis voor zichzelf te houden. 'We willen voor het sportsegment eens in de zoveel tijd een sleutelavond houden. Daarop kunnen groepjes fietsers hun eigen mountainbike of racefiets aanpassen, onderhouden en repareren.'

Kooiman Tweewielers verhuurt ook E-bikes en 'gewone' fietsen. Edo: 'We gaan ook mountainbikes verhuren. Dat kan tegenwoordig ook online. Edo: 'Als mensen een huisje boeken, kunnen ze via de boekingssite bij ons meteen een fiets huren. Als ze bij het huisje aankomen, staat de fiets klaar. Ontzorgen heet dat.' En ook de populaire Segway is bestemd voor de verhuur.

De open dag bij Kooiman komende zaterdag is van 10.00 tot 17.00 uur.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1