Meer ruimte in de Dorpsstraat, zo maar één van de plannen die voorbij kwamen.
Meer ruimte in de Dorpsstraat, zo maar één van de plannen die voorbij kwamen.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kogers massaal bij Planet De Koog

Divers

Het verdwijnen van de overkapping tussen het dorpsplein en de Nikadel, een grondige investering in de Talk of the Town en het aanpakken van de gevel van de viswinkel aan het dorpsplein. Planet De Koog krijgt vorm.

Na futuristische waterpartijen, spontaan verdwenen gebouwen als het tankstation en de kartinghal, verrijdbare vakantiewoningen (niet te verwarren met caravans) en parkeergarages, kwamen er gisteravond tastbare en haalbare plannen op tafel tijdens de avond van Planet De Koog in het dorpshuis De Hof. Na de eerste helft van het programma keken de massaal toegestroomde Kogers wat vertwijfeld. Het woord De Koog was amper gevallen en het ging vooral over wateropslag, zonne-energie en plannen elders op het eiland.

Na de pauze kwam De Koog wel degelijk aan bod. Het sleutelwoord om de plannen te realiseren is 'samenwerking'. Samenwerking met de buren, andere ondernemers en de eigenaren van de panden. Een idealistisch beeld, maar niet het gene waar De Koog altijd even sterk in is geweest, Paul van Dijk - uitbater Talk of the Town, stichting Duindorp en bestuur ondernemersvereniging-, erkent dat. "Maar dat is ook niet nodig. We hebben nu een aantal ondernemers die de eerste stap willen zetten en dan volgen er vanzelf meer", stelt hij. Projectleider Jan Visser is eveneens positief gestemd. "Ik heb veel partijen gesproken en de meesten zijn enthousiast. De Kogers zijn het het over eens dat het dorp toe is aan vernieuwing. We moeten dit met zijn allen doen. Het moet wel vanuit het dorp zelf komen, de gemeente gaat er niet aan trekken. Maar zo heb ik onder meer met de heer Langeveld gesproken die bereid is om te investeren in Talk of the Town en zijn stuk grond bij de entree van het dorp. Dit laatste wel als het mee kan in een groter geheel", sprak Visser.

Op de avond werd benadrukt dat niet alleen grondige verbouwingen de oplossing zijn, het begint al bij het weghalen of opknappen van zaken. Weg met de reclameborden op de straat, realiseer genoeg fietsenstallingen en knap bankjes op. 'Als je sommige van die bankjes nu ziet, dan voel je je als toerist toch niet welkom', stelt Visser terwijl hij een foto laat zien van een vaal rood bankje waarvan al veel verf verdwenen is.

"Maar wees ook niet negatief als de gemeente strenger optreedt tegen schotten, te grote terrassen en overkappingen. Iedereen klaagt over de buren, maar kijk dan ook naar de eigen zaak", gaf Hercules de aanwezigen mee. Van de grote plannen is wethouder Hercules al blij als tien procent gerealiseerd wordt. Zo maar een greep: een verdiepte parkeergarage op de huidige plaats op de Nikadel waardoor er twee parkeerlagen ontstaan, maar de helft van de ruimte bespaard wordt; het rondje De Koog richting het strand (idee Stichting Coeghe) met een beter begaanbare weg omhoog (in plaats van steile helling Badweg); een tweede as achter de Dorpsstraat met ruimte voor zorgtoerisme en grote waterverbindingen. De eerste uitdaging voor De Koog is nu om samenwerking te creëren.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 minuten geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 32 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1