Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Gamen kan alleen als niemand anders op internet zit"

Divers

"Als ik beneden een filmpje kijk op Youtube, begint Adriaan te roepen dat het beeld stilstaat terwijl hij aan het gamen is. Je kunt echt niet met zijn beiden tegelijkertijd internetten", vertelt Mattijs Lap (18).

De twee broers weten als geen ander hoe irritant slecht internet in het buitengebied is. Mattijs zit in het examenjaar van het vwo, Adriaan in vier havo. Beiden hebben dus wel internet nodig voor hun schoolwerk. "Bijna alles moet via internet. Roosterwijzigingen, projecten en ga zo maar verder. Via Skype overleggen met klasgenoten gaat met onze snelheid van 1.4 Mb/s zeer lastig en als er nog iemand op internet zit kun je het wel vergeten. Dan kan ik dat overleg wel doen via de telefoon of WhatsApp, maar het is toch lastig", vertelt Adriaan. Vroeger was het trage internet volgens de oudste van de broers niet zo'n probleem. Door de toename in het aantal internetgestuurde apparaten is het dat nu wel. "Zelfs de wasmachine is nog aangesloten op de Wi-Fi. Doordat alle apparaten internet nodig hebben, gaat de snelheid omlaag", legt hij uit.

"Ik game graag met vrienden, we spelen vaak GTA (een autospel waarbij opdrachten uitgevoerd dienen te worden). Je kunt dan met elkaar praten, maar vaak kan ik ze door de internetverbinding niet verstaan of zij mij niet, bovendien schokt het beeld. Maar ook als ik voor school grote bestanden moet downloaden, is het vervelend. Dat duurt wel een uur. En hetzelfde geldt voor het versturen van grote bestanden via de mail", vult Adriaan aan. Mattijs hoopt volgend jaar in Amsterdam te gaan studeren, waar hij zich later gaat vestigen weet hij nog niet. "Maar ik hoop wel dat er tegen die tijd in het buitengebied beter internet is. Het zou wel meespelen in mijn keuze. Thuiswerken is namelijk niet mogelijk en internet wordt alleen maar belangrijker", legt hij uit.

Stichting Glasvezel Texel zet zich in voor snel internet in het buitengebied. In deze serie vragen we mensen uit verschillende vakgebieden waarom snel internet zo essentieel is voor het eiland. Wilt u weten hoe snel uw internet is? Doe dan ook de speedtest van Glasvezel Texel.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00