Rob Koenen in Bos en Duin.
Rob Koenen in Bos en Duin.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Een downloadsnelheid van 1,4MB

Divers

Toen bekend werd dat alle dorpskernen gratis Wi-Fi kregen, volgde in de krant al snel een ingezonden brief van Rob Koenen van Bos en Duin in De Dennen. Hij vond het een uitstekend idee. Maar hoe zit het met een goede internetverbinding in het buitengebied?', vroeg hij zich af.

'En zo begon het eigenlijk te rollen. Ik sprak veel mensen die het met mij eens waren. Er was onvrede over de snelheid van het internet bij de mensen in het buitengebied, zowel zakelijk als privé. En na een aantal gesprekken besloten we een stichting op te richten en onderzoek te doen. Zonder goed internet ben je als bedrijf heel kwetsbaar. Wij willen graag mee in alle ontwikkelingen, maar we worden tegengehouden', legt Koenen uit. Internet wordt gebruikt bij veel toepassingen binnen het hotel-restaurant. De pinautomaten, het boekingssysteem en wat te denken van de tablets, smartphones en laptops van de gasten in de 45 appartementen? 'We zitten hier met een downloadsnelheid van 1,4 MB. Glasvezelinternet zit minimaal op 90 MB, dat is nogal een verschil', legt Koenen uit. Koenen legt uit dat ze graag een extra computer met het boekingssysteem plaatsen in het kantoor, maar dat dit momenteel niet mogelijk is vanwege de internetverbinding.

'En op de site van de VVV willen we ook wel eens nieuwe foto's uploaden, maar dat schiet niet op als een foto 4MB is. En gasten die filmpjes willen streamen? Vergeet het maar, met deze internetsnelheid onmogelijk. We moeten momenteel pas op de plaats maken en dat zint ons niet.' De hoteleigenaar hoopt dat de politiek zich positief opstelt en niet doof is voor de geluiden uit het buitengebied. 'Ik hou van reizen en vorig jaar was ik op Bali. 'Op veel plekken waar het vervoer nog met paard en wagen gaat, is de internetsnelheid hoger en soortgelijke ervaringen heb ik met resorts in Afrika. Ik luid echt de noodklok, want als ondernemer in het buitengebied ben je momenteel gehandicapt. Gasten verwachten snel internet. Ik ben blij dat er nu goed onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden. Het onderzoek moet aan het einde van dit jaar zijn afgerond. We willen altijd mee in ontwikkelingen - zowel mijn zoon Robin als ik - maar dat moet dan wel kunnen', besluit Koenen.

Stichting Glasvezel Texel zet zich in voor snel internet in het buitengebied. In deze serie vragen we mensen uit verschillende vakgebieden waarom snel internet zo essentieel is voor het eiland. Wilt u weten hoe snel uw internet is? Doe dan ook de speedtest van Glasvezel Texel.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 18 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1