Het beeld toen het nog bij de Lubertischool stond.
Het beeld toen het nog bij de Lubertischool stond.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Verzet Texel 2010 tegen plaats beeld

Divers

Texel 2010 blijft zich verzetten tegen het besluit van het college om het Georgische beeld 'In vrede spelend kind' bij het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld te plaatsen.

De partij komt vanavond tijdens de raadsvergadering met een amendement waarin het college wordt opgedragen het beeld in dorpshuis De Hof in De Koog te plaatsen. Dat zou in overleg met de dorpscommissie van De Koog en de Lubertischool in De Koog moeten gebeuren. Volgens Texel 2010 hoort het beeld, dat in 1981 bij de Lubertischool werd geplaatst, bij De Koog. 'Zo voelen de Kogers en de dorpscommissie dat ook.' 

Het college stelt in een stuk dat vanavond (woensdag) in de raad wordt besproken dat het beeld eigendom is van de gemeente. Navraag bij de Georgische ambassade en de maker van weleer leerde dat zij in ieder geval voorstander zijn van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. De ambassade zei geen keuze tussen het museum en De Hof aan de kunstenaar te kunnen voorleggen omdat er te weinig bekendheid was met De Hof als locatie. Ambassade en kunstenaar vonden het belangrijk dat het beeld in ieder geval behouden blijft en op een nette plek zichtbaar blijft. Volgens het college is het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum de geschikte plek.

Texel 2010 vindt dat het museum niet voldoet aan het criterium dat het beeld 'voor breed publiek toegankelijk' is, omdat er entree wordt geheven. Bedoeling is dat het beeld op een plek in het museum komt die zonder toegangsbewijs toegankelijk is. Wat het eigendom betreft, stelt Texel 2010 dat het beeld in 1981 aan de Lubertischool' is geschonken en het resultaat was van de zogeheten 1-procentregeling voor kunst toen destijds de Lubertischool en het Mierennest werden verbouwd. De regeling houdt in dat 1 procent van het budget aan kunst wordt besteed. Ter ondersteuning daarvan heeft de partij een artikel uit de Texelse Courant van 24 april 1981 aan de andere partijen in de raad verzonden. Texel 2010: 'Het is eigenlijk niet eens aan de gemeente om te beslissen over de plaatsing;en omdat het beeld het resultaat is van toepassing van de 1 procentregeling bij de verbouw van de Lubertischool, kan ook gesteld worden dat zij in feite eigenaar is.'

De perikelen rond het beeld begonnen een jaar geleden toen het college voorstelde om het beeld, dat toen nog bij de Lubertischool stond, te verwijderen omdat het in slechte staat verkeerde en omdat de restauratiekosten te hoog zouden zijn. Daarna kwam een groep Texelaars, onder wie de ereburgers Harry de Graaf en Cees de Jager, in actie om het beeld te redden vanwege de kunstzinnige, historische en emotionele betekenis. Het leidde ertoe dat Martien Boom in Oudeschild zich over het beeld ontfermde om het onder handen te nemen. Ook begon een zoektocht naar een geschikte locatie om het beeld binnen een nieuwe plek te geven.


De problematiek beschreven in de krant van 24 april 1981.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 9 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 11 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00