Ineke Hin en Marcel Drenth voor het kantoor van De Lieuw.
Ineke Hin en Marcel Drenth voor het kantoor van De Lieuw.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Ook de stal loopt via internet

Divers

Internet speelt een steeds grotere rol, ook op gebieden waar je misschien niet meteen aan denkt. Zo zijn boerenbedrijven steeds meer afhankelijk van een goede internetverbinding, terwijl zij juist vaak zitten in gebieden waar dit nog niet voorhanden is.

We spreken af met Ineke Hin en Marcel Drenth van Vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Lieuw in het kantoor aan de Ottersaat bij Oudeschild waar tevens hun boerenbedrijf gevestigd is. De Ottersaat ligt buiten Oudeschild en van snel internet is zeker geen sprake. 'Je wilt als De Lieuw in het werkgebied zitten. Maar dat brengt ook ongemakken met zich mee. De eisen nemen toe en we moeten veel zaken via internet regelen. Zo moeten we complete landschapskaarten downloaden (waar op staat wie de eigenaar van welk stuk land is, waar het voor gebruikt wordt, enz). Maar soms is het internet zo traag dat de kaarten echt blokje voor blokje verschijnen. Dat is eigenlijk geen doen', legt Drenth uit.

'En wat te denken van onze vrijwilligers. Die gaan in het kader van de weidevogelbescherming het land in en geven via een app direct aan waar nesten liggen. De boeren krijgen in hun tractor al door waar de nesten zitten. Maar dit valt of staat bij goed internet', vult Hin aan. Niet alleen op het land, ook in de stallen neemt de rol van internet toe. 'Wij hebben zelf geen melkrobot, maar er zijn genoeg bedrijven die dat al wel hebben. Als er een storing is bij de melkrobot, is het noodzakelijk dat het internetgestuurde systeem de boer waarschuwt. anders blijft de robot te lang buiten gebruik', vervolgt Drenth. 'Daarnaast werken steeds meer agrariërs met klimaatcontrolesystemen, waarbij de windbreekgordijnen automatisch dicht of open gaan', legt Hin uit. Voor zowel De Lieuw als privé heeft het stel al wel naar alternatieven gekeken. Bij het gebruik van satelliet duikelt de snelheid omlaag als er teveel gebruikers zijn (zoals nu al wanneer in huis drie mensen tegelijkertijd online actief zijn) en een aparte verbinding voor de drie huizen aan de Ottersaat kost bij elkaar rond de €30.000,-.

Hin: 'Glasvezel zou voor ons ideaal zijn. Hier zit ons werkgebied en we hebben naast De Lieuw ook het bedrijf. Bij een kantoor in Den Burg zou je heen en weer moeten rijden, dat is voor een boer erg onpraktisch. Als er nou een koe moet kalven, kan ik direct naar het bedrijf.'

Stichting Glasvezel Texel zet zich in voor snel internet in het buitengebied. In deze serie vragen we mensen uit verschillende vakgebieden waarom snel internet zo essentieel is voor het eiland. Wilt u weten hoe snel uw internet is? Doe dan ook de speedtest van Glasvezel Texel.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45