Katrijn van der Vlerk
Katrijn van der Vlerk

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Internet tegen sociaal isolement

Divers

'Ouderen wonen steeds langer thuis. Digitale toepassingen zijn hierbij een belangrijke toevoeging, voor de mensen zelf en voor de Thuiszorg. Een goede internetverbinding is daarbij natuurlijk essentieel, ook in het buitengebied', vertelt Katrijn van der Vlerk (Regiomanager Omring).

Hoewel online zorg altijd een aanvulling zal blijven, wordt deze vorm van hulp steeds belangrijker. Beeldzorg via de telefoon of iPad is daar een goed voorbeeld van. 'De groep ouderen die gebruik maakt van deze vorm groeit enorm. De groep 80+ is bereid om het te leren en we hebben al twintig cliënten die een tablet op proef hebben. De groep 70+ heeft vaak zelf al een tablet of smartphone. Door grote iconen op het beeldscherm met een foto van een thuiszorgmedewerker of een mantelzorger kunnen zij een beeldgesprek beginnen als ze vragen hebben. In een tijd dat alles efficiënter moet, is dat een goede ontwikkeling. vervolgt Van der Vlerk.

De 'Domotica-toepassingen, zoals de online toepassingen in de zorg genoemd worden, worden steeds belangrijker. Via zelfmeetapparatuur en een app op de telefoon is het bijvoorbeeld al mogelijk om de bloeddruk en hartslag te meten, maar het gaat verder. Er bestaan al pleisters die zelfs de lichaamshouding van iemand kunnen waarnemen. Wanneer een persoon plat ligt op een moment dat dit niet gebruikelijk is, zou dat kunnen betekenen dat iemand gevallen is. Dan kan de thuiszorg snel iemand heen sturen. Die mogelijkheden zijn er nu op Texel nog niet, maar dat komt in de toekomst vast wel.' Maar al deze mogelijkheden vallen of staan bij een goede internetverbinding. 'Dat begint al met het tabletgebruik bij ouderen. Als alles hapert door een trage verbinding, zullen zij eerder teruggrijpen naar de vertrouwde telefoon die wel werkt.'

Maar niet alleen op medisch gebied neemt internet een grotere rol in, wat te denken van sociale isolatie? 'Het is prachtig als je langer thuis kunt wonen door alle mogelijkheden. Maar als je lichamelijk steeds minder kunt, raak je geïsoleerd. Zeker in het buitengebied. Op de iPads die men in bruikleen krijgt, zitten ook spelletjes. Zo kan er wekelijks online Bingo worden gespeeld onder elkaar via de iPad. Nogmaals; het is geen vervanging, het is een aanvulling. Snel glasvezelinternet is hard nodig in de huidige zorg.'

Naschrift:
Stichting Glasvezel Texel zet zich in voor snel internet in het buitengebied. In deze serie vragen we mensen uit verschillende vakgebieden waarom snel internet zo essentieel is voor het eiland. Wilt u weten hoe snel uw internet is? Doe dan ook de speedtest van Glasvezel Texel.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2