Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Historisch uurwerk loopt als vanouds

Divers

De restauratie van het bijna 500 jaar oude uurwerk uit de toren van de Burght verloopt voorspoedig. Een delegatie bestaande uit enkele ambtenaren van de gemeente en een vertegenwoordiger van de Stichting tot behoud van het Torenuurwerk heeft samen met de initiatiefnemers Gijs Bouw en Jan van Groenigen afgelopen week een bezoek gebracht aan de restauratiewerkplaats van de Fa. Vellema in Hallum (Friesland).

De restaurateur is zeer tevreden over de conditie van het torenuurwerk, ook de delegatieleden waren erg onder de indruk van het (voorlopige) resultaat. Het geheel gedemonteerde uurwerk is na het glasparelen (ontroesten), het vervangen van enkele lagerbussen en het herstellen van een tandwiel weer in elkaar gezet. Door het conserveren met een mengsel van roet, lijnolie en siccatief heeft het torenuurwerk weer de authentieke uitstraling gekregen. In de werkplaats is proefondervindelijk getest met welke gewichten het uurwerk moet worden aangedreven en vervolgens zijn de twee, ongeveer 30 kilo zware stenen, bevestigd aan de opwindtouwen. Na het aanbrengen van de imposante, bijna vier meter lange, slinger loopt het torenuurwerk nu weer als vanouds.

Het uurwerk zal worden voorzien van een aan de hand van oude foto's en schilderijen gereconstrueerde wijzerplaat en een klein slagklokje. Na wat afrondende werkzaamheden en het verder testen zal het torenuurwerk in de eerste helft van april a.s. worden teruggeplaatst in de toren van de Burght. De planning is dat het torenuurwerk op zaterdag 25 april officieel in gebruik zal worden gesteld waarna het uurwerk vanaf maandag 27 april voor het publiek is te bezichtigen.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10