Burgemeester Francine Giskes. (Foto Stefan Krofft)
Burgemeester Francine Giskes. (Foto Stefan Krofft)

Giskes kondigt afscheid aan

Divers

Burgemeester Francine Giskes vertrekt als burgemeester van Texel. Dat heeft ze zojuist bekend gemaakt tijdens de raadsvergadering.

De 63-jarige Giskes werd op 20 november 2009 geïnstalleerd als opvolger van Joke Geldorp. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente beloofde de burgemeester voor eind februari kenbaar te maken of ze een tweede termijn aan zou gaan of dat ze het voor gezien zou houden. Aan deze onzekerheid komt nu een einde. De ambtstermijn van Giskes loopt in november af. 

In een korte verklaring meldde de burgemeester dat Texel en de Texelaars niet de reden zijn voor het besluit, 'integendeel'. Het is de zwaarte van de functie die haar tot het besluit deed komen. 

Giskes: Er is een verschil tussen werken en 24 uur per dag bezig zijn in een ambt als dit. Zoals ik graag zeg: als je werkt in het openbaar bestuur, heb je iedere dag een publiek functioneringsgesprek. Dat houdt je scherp, maar het vergt ook veel. De verhouding publiek-privé raakt er soms wel erg door uit balans. Ik heb mezelf de vraag gesteld hoelang ik nog mijn leven en (indirect) dat van mijn naaste omgeving zozeer wil laten domineren door een agenda die - qua tijd èn inhoud - in belangrijke mate door anderen wordt bepaald en een sterke graad van onvoorspelbaarheid heeft. En hoelang ik nog de eindverantwoordelijkheid voor een hele gemeenschap denk te kunnen dragen en waarmaken. Daarbij heb ik goed geluisterd naar degenen om mij heen die mij goed kennen, die oprecht het beste met mij voor hebben en die ik vertrouw.'

Vanuit de politieke partijen werd na afloop van de vergadering met respect op het besluit van burgemeester Giskes gereageerd.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 2 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen gisteren
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6