Afbeelding

Geweldpleger De Koog komt er met celstraf vanaf

Divers

Een 27-jarige Heerhugowaarder die eind april vorig jaar in De Koog drie mensen zwaar mishandelde en een agent met de dood bedreigde, is vrijdag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot negen maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Ook moet hij een van zijn slachtoffers schadeloos stellen en verplicht in therapie om zijn agressie te leren beteugelen.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog 4 maanden cel en tbs met dwangverpleging tegen de man, die als kind al met politie en justitie in aanraking kwam en op wiens strafblad sinds 2006 tal van geweldsdelicten staan. Hij was net uit de gevangenis toen hij in De Koog vanuit het niets door het lint ging. Hij mishandelde een vrouw zodanig dat ze er haar leven lang last van blijft houden. Twee vrienden die haar te hulp schoten moesten het eveneens ontgelden. De politieman die werd gealarmeerd werd bedreigd met de dood.

Het OM vorderde in augustus in eerste instantie acht maanden cel tegen de man. Maar de rechtbank besloot hem bij tussenvonnis te laten observeren in het Pieter Baan Centrum (PBC), onder meer om zijn eventuele toerekeningsvatbaarheid te bepalen. In het PBC weigerde de Heerhugowaarder echter elke medewerking. Het eindverslag van het PBC bevatte om die reden hoofdzakelijk informatie uit eerdere rapporten. Daarin staat dat de man lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij is narcistisch, manipulatief, heeft geen schuldgevoelens of medeleven en voelt zich snel tekort gedaan.

De officier van justitie vond er voldoende handvatten in om in tweede instantie alsnog tbs met dwangverpleging te eisen. De man zou dan voor onbepaalde tijd achter de muren van een gesloten inrichting verdwijnen. Maar de rechtbank heeft "te weinig inzicht" in de persoonlijkheid van de man gekregen 'om naar dit zware middel te grijpen'. Wel moet hij zich op vaste tijden melden bij de reclassering en gaat hij verplicht in behandeling bij de GGZ Noord-Holland om te leren zijn agressie in toom te houden. Zijn vrouwelijke slachtoffer moet hij een schadeloosstelling van ruim 1100 euro betalen, waarvan 1000 euro smartengeld. De vrouw had vanwege de geleden schade – de vrouw werkt voor zichzelf en kon een tijd niets doen – 6 mille geëist.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3