Afbeelding

Dwangverpleging na jaren opgeheven

Divers

Een 43-jarige man die eind 2003 voor twee brandstichtingen in De Cocksdorp tot gevangenisstraf en tbs werd veroordeeld, lijkt na lange tijd een klein stapje dichter bij het einde van zijn tbs-bestaan te komen.

Dinsdag hief de rechtbank in Alkmaar onder strenge voorwaarden de dwangverpleging van de oud-Texelaar op. De tbs-maatregel zelf blijft nog tenminste een jaar van kracht. Met de opheffing van de dwangverpleging komt een einde aan de verbeten strijd die de man al jaren met de instanties voert. Steeds opnieuw weigerde hij drank en drugs te laten staan en steeds opnieuw weigerde hij zich onder toezicht van de reclassering te stellen. Keer op keer werd zijn tbs-bestaan om die reden verlengd.

Inmiddels heeft de man te kennen gegeven zelf actief te willen meewerken aan een terugkeer in de samenleving, reden voor de rechtbank – mede op advies van zijn behandelaars - om de dwangverpleging op te heffen. Het komende jaar moet de oud-Texelaar laten zien dat het ook wat hem betreft menens is.

De man werd eind 2003 veroordeeld tot 230 dagen gevangenisstraf en TBS onder voorwaarden. De rechter achtte twee brandstichtingen destijds bewezen. Voor twee andere branden zag de rechter onvoldoende bewijs. Het ging destijds om brandstichtingen in vuilcontainers.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 23 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2