De afsluiting van de week met wethouder Eric Hercules. 
Foto TU Delft
De afsluiting van de week met wethouder Eric Hercules. Foto TU Delft

Studenten TU Delft sluiten week op Texel af: 'Ongelofelijk leerzaam, inspirerend en onvergetelijk'

Divers

De tijd is gevlogen, de laatste dag op Texel is voorbij. Terwijl de dag ervoor nog tot diep in de nacht doorgewerkt werd om een goede presentatie te maken, waren de studenten op de laatste dag weer vroeg uit de veren om het eindverslag op tijd af te krijgen en de laatste hand aan de presentatie te leggen. Toen was het moment daar: de studenten mochten hun duurzame ideeën voor Texel presenteren aan de gemeente Texel en aan alle geïnteresseerden. Een filmpje introduceerde het huidige leven op Texel, daarna werden de nieuwe ideeën gepresenteerd.

Eerst werden de Texelaars nog voor de grap gehouden met onrealistische ideeën over een eigen munt, dijken doorbreken en testlab voor zelfrijdende auto's, maar al snel volgde het echte ontwerp: Jutter 2030. Dit platform bestaat uit vier onderdelen: 1) de Uitdaging Texel, een platform voor het ruilen en verhandelen van afval en materialen, 2) een incubator om (jonge) startups te ondersteunen, 3) het Texellab: JUT&JUL, een kenniscentrum om kinderen en toeristen bekend te maken met initiatieven op het eiland en 4) een app die verschillende (bestaande) routes kan genereren en kennis hierover aanduidt. Dit ontwerp is uitgebreid beschreven in het eindverslag. Het ontwerp en de presentatie werd erg goed ontvangen door de gasten. Het werd in dank afgenomen dat het ontwerp vooral ook op het sociale aspect focust en er niet alleen met cijfertjes werd gewerkt. Het was een intense week met een fantastisch resultaat. De studenten wilden laten blijken dat zij ondanks hun vertrek naar Delft begaan zijn met duurzaamheid op het eiland en ondertekenden een contract met Eric Hercules waarin zij beloven ambassadeur van duurzaam Texel te worden en terug te zullen komen naar het eiland.

De laatste alinea willen wij graag gebruiken om alle betrokkenen te bedanken. Allereerst natuurlijk Valerie Jongeneel en Jacco Zandstra van de Verzamelpost en Pepijn Lijklema van Vigor Novus, voor alle goede zorgen en organisatie, maar ook voor hun kennis over het eiland. Zonder hun was de week niet zo interessant geweest. De grote inzet van de studenten was natuurlijk ook van groot belang voor deze week en het eindresultaat van het onderzoek. Een dank voor de gemeente die ons plan in ontvangst heeft genomen en geïnteresseerd is in een vervolg. Dank aan de Texelse Courant voor het bekend maken van onze komst en verspreiden van de ideeën van de studenten en het mogelijk maken van dit blog. Alle betrokken Texelaars bedankt voor de lezingen, medewerking aan interviews en bezoeken, en voor jullie komst, interesse en input tijdens onze bijeenkomsten vorige week maandag en vrijdag. Voor ons was dit een ongelofelijk leerzame, inspirerende en onvergetelijke week!

De studenten illustreerden hun belevenissen en plan voor een volledig duurzaam Texel afgelopen week aan de hand van onderstaande filmpjes. 

 
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 40 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15