Studenten van de TU Delft bezochten onder meer het Zeewiercentrum van het NIOZ.
Studenten van de TU Delft bezochten onder meer het Zeewiercentrum van het NIOZ.

Studenten TU Delft: 'Goede input voor ontwerpen van plannen'

Divers

Dag 2 blog.

Studenten van de TU Delft zijn deze week op Texel om onderzoek te doen naar een volledig duurzaam Texel. Regelmatig doen zij via dit blog verslag over de voortgang van hun werkzaamheden. Hier aflevering 2.

Niet alleen het technologische aspect, maar juist ook het ecologische aspect werd stond centraal bij de lezing van Klaas Timmermans van het NIOZ zeewiercentrum. Een ander perspectief dan de toekomstig ingenieurs gewend zijn. Deze lezing leverde veel vragen en antwoorden over plastic in de zee en de toepassingen van zeewier op. Niet alleen wordt bij het zeewiercentrum onderzoek gedaan naar de conceptuele rekenmodellen, maar ook het uitvoeren en testen in de praktijk van de onstuimige Noordzee is van belang. Van universiteit naar het glibberige zeewier uit de bakken scheppen; een goede afwisseling.

De studenten hebben in de verschillende groepen onderzoek gedaan op het eiland. Zo werden toevallige passanten geïnterviewd over hun duurzame gewoonten en hun geluksgevoel om de huidige stand van de Happy Texel Index te bepalen. De groep met het thema water ging naar de waterzuivering. Opvallend vonden zij dat er al heel veel natuurlijke duurzame processen toegepast werden om het water te filteren. Wel dachten zij dat het gefilterde water beter gebruikt kan worden. De lokale paddenstoelenkweker werd gevraagd of er interesse was om gebruikt koffiedik te gebruiken als voedingsbodem voor de paddenstoelen. Ook andere lokale voedselproducenten werden bezocht deze middag. De beste schapenkaasmaker van Nederland gaf input aan de studenten. En hoewel er deze tijd van het jaar niet zo veel te zien is bij de Zelfpluktuin, kon er natuurlijk wel veel over verteld en van geleerd worden. Dit onderzoek heeft een goede input gegeven voor de ontwerpen van de plannen. Veel ontwerpen zijn gewijzigd en er is wordt nu meer vanuit het Texel perspectief gedacht. Daarom is dit bezoek aan Texel zo van belang; de ideeën die ontwikkeld zijn vanuit Delft kunnen nu beter geïntegreerd worden met de bestaande initiatieven van het eiland. De komende dagen op het eiland zullen benut worden om de laatste informatie te verzamelen en de verschillende thema's bij elkaar te brengen. Aanstaande vrijdag zal het geïntegreerd ontwerp voor duurzaam Texel , "Be Texel", gepresenteerd worden aan de wethouder en andere geïnteresseerde Texelaars.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2