Afbeelding

Gemeente stopt met verstrekken rattengif

Divers

De gemeente stopt per direct met het verstrekken van rattengif. Dat mag volgens de gemeente door gewijzigde regelgeving vanaf 4 januari 2015 niet meer buiten gebruikt worden.  Leveranciers hebben hun voorraden inmiddels beperkt en is geen rattengif met de werkzame stof bromadiolon beschikbaar.

Per 4 januari 2015 is het gebruik van rattengif volgens de gemeente alleen nog binnen toegestaan. Agrariërs moeten een opleiding volgen om ratten binnen met gebruik van gif daadwerkelijk te mogen bestrijden. Gebruik van rattengif om gebouwen en landerijen is vanaf 4 januari alleen nog mogelijk als de gebruiker IPM (Integrated Pest Management) gecertificeerd is.

Bruine ratten kunnen gevaar vormen voor de volksgezondheid en schade toebrengen aan bijvoorbeeld landbouwgewassen. De verantwoordelijkheid voor het bestrijden van ongedierte op eigen terreinen berust volgens de gemeente bij de eigenaar of gebruiker. De gemeente bestrijdt ratten op haar eigen grondgebied. Momenteel wordt door de plaagdierbestrijders van de gemeente en het Hoogheemraadschap gebruik gemaakt van een zogenaamde rodenator. Dit is een apparaat waarbij door het inbrengen en ontsteken van een gasmengsel in het rattenhol een kleine ontploffing wordt gemaakt waarbij de ratten direct worden gedood.

Op de eigen website heeft de gemeente meteen wat tips geplaatst voor mensen om zelf ratten te bestrijden.

-Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond uw woonomgeving (dus ook in de schuur, de tuin en plaatsen waar u afval opslaat) zodat een rat geen voedsel vindt. Laat materialen en rommel niet langdurig liggen, want dit biedt nestmateriaal en beschutting om een nest te maken.

-Bewaar afval in goed afsluitbare bakken totdat het wordt afgevoerd.

-Zorg dat de rat niet kan binnenkomen via bijvoorbeeld openingen in buitenmuren, luchtroosters, niet goedafgesloten deuren en ramen, defecte (open) rioleringen, putjes en defect regenwaterafvoer. U kunt hiervoor bijvoorbeeld staalwol gebruiken.

-Snoei struiken vooral aan de onderkant. Let erop dat er geen rommel blijft liggen, bijvoorbeeld langs gevels.

-Zorg ervoor dat ratten op straat geen etensresten vinden. Voer vogels daarom alleen natuurlijk voedsel en zoveel als ze per keer op kunnen eten.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 3 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5