Het NIOZ op 't Horntje. (Foto Ton Zegers)
Het NIOZ op 't Horntje. (Foto Ton Zegers)

NIOZ vaart met nieuw bestuur gewijzigde koers

Divers

Het Algemeen Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een nieuw bestuur benoemd voor het NWO-instituut NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.

Het nieuwe bestuur zal samen met de NIOZ-directie uitvoering geven aan een transitieplan en de banden met relevante stakeholders aanhalen. 'Hiermee kan het NIOZ haar rol als nationaal zee-onderzoeksinstituut uitbreiden en versterken', meldt het instituut in een persbericht. Ir. A.J. (Harry) Baayen, voormalig directeur van Deltares, treedt aan als voorzitter van het nieuwe bestuur.

De andere nieuwe bestuursleden zijn dr. ir. B. (Bas) Büchner (president van MARIN), drs. L.H.M. (Luc) Kohsiek (lid raad van toezicht van Deltares en Imares-Wageningen UR, Dijkgraaf Hoogheemraadschap Noorderkwartier) en prof. dr. J.B.M. (Jack) Middelburg (hoogleraar geochemie aan de Universiteit Utrecht).

Het NIOZ verkeert in grote financiële problemen en staat voor ingrijpende ombuigingen. In mei van dit jaar trad het zittende bestuur (tijdelijk) terug en ging Ir. Harry Baayen aan de slag als interim bestuurswaarnemer plannen op te stellen met als doel het NIOZ weer financieel gezond te maken.

Baayen heeft in de afgelopen maanden in samenwerking met de directies van NIOZ en NWO een transitieplan opgesteld ter versterking van de binding met stakeholders en het oppakken van de uitdagingen en kansen die kustgebieden, continentale zeeën en oceanen Nederland als maritieme natie bieden. Het plan vormt de basis voor een voorgenomen koerswijzigingstraject bij het instituut en een intensivering van de samenwerking met andere partijen, zoals in het kader van de topsectoren. Het nieuwe bestuur zal samen met de directie van het NIOZ intensief leiding geven aan de verandering.

Het NIOZ is meerdere malen geëvalueerd als excellent onderzoeksinstituut en medewerkers hebben prestigieuze prijzen ontvangen zoals recent de NWO-Spinozapremie en de Heinekenprijs voor milieuwetenschappen. Het NIOZ, met vestigingen op Texel en in Yerseke, wordt internationaal gezien als één van de toonaangevende instituten voor oceaan, zee- en kustonderzoek. Doel van het koerswijzigingstraject is om door nationale bundeling van krachten ook internationaal een leidende rol te kunnen blijven spelen in het oceaanonderzoek.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 4 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 8 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen gisteren 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15