Simon Daalder krijgt de onderscheiding.
Simon Daalder krijgt de onderscheiding.

Medaille voor schipper Simon Daalder

Divers

'Het is heel bijzonder wat u heeft gedaan', aldus Hilda Raasing directeur Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en brandweercommandant tegen schipper Simon Daalder uit Oudeschild.

Daalder ontving woensdag van haar de erepenning in brons van de Stichting Carnegie Heldenfonds voor zijn hulp bij een auto te water. Door zijn doortastende optreden kon de brandweer op 21 januari dit jaar het slachtoffer levend uit de gezonken auto krijgen. 'Ik hoop dat iedereen dit voor een ander doet', aldus Daalder.

De bijzondere redding had plaats nabij de Wilhelminasluis in Zaandam. Daalder, die op het binnenvaartschip Linsi vaart, zag daar een auto te water gaan. Hij kwam onmiddellijk in actie. Gehuld in een speciaal waterpak probeerde hij het slachtoffer uit de auto te krijgen. Dit lukte niet, waarna Daalder bleef zwemmen op de plek waar de auto onder water was gegaan. Marcel Barends, die achter het roer stond, zorgde ervoor dat de Linsi op zijn plek bleef waardoor Daalder te water kon gaan.

Door hun oplettende optreden kon de brandweer de gezonken auto vinden en het slachtoffer uit de wagen halen. Gebiedscommandant Nico Moes nam daarna samen met duiker Jur van der Veen het initiatief om Daalder voor te dragen voor de Carnegie penning. Het Carnegie Heldenfonds is een stichting die mensen onderscheidt die met gevaar voor eigen leven, anderen het leven hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2