Afbeelding

Zwakbegaafde man naar zorgboerderij

Divers

De Texelaar die sinds vier maanden in voorarrest zit wegens het plegen van ontucht met drie jonge meisjes op het eiland komt maandag vrij uit de gevangenis. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag bepaald.

De zwakbegaafde man werd op alle punten schuldig verklaard en veroordeeld tot 185 dagen cel, waarvan zestig voorwaardelijk, met aftrek van 125 dagen voorarrest. De straf was praktisch gelijk aan de eis van de officier van justitie, die alleen een dertig dagen langer voorwaardelijk strafdeel eiste.

De man wordt na zijn vrijlating direct overgebracht naar Veghel, waar hij onder begeleiding en toezicht op een zorgboerderij komt. De rechtbank hield de zaak tegen de man drie weken geleden aan, omdat er op dat moment geen enkel zicht op huisvesting voor hem was en tegelijkertijd duidelijk was dat hij zo snel mogelijk weg moest uit de gevangenis.

De man woonde op Texel in een begeleid wonen-complex. Die instelling heeft de afgelopen weken hard en intensief gezocht naar een onderkomen voor de Texelaar. De plaatsing aan de overkant had de warme instemming van de reclassering en de officier van justitie.

De man toonde zich in de rechtszaak dolgelukkig met het besluit. Volgens zijn advocaat Janneke Neervoort heeft hij bij herhaling verklaard zich nooit meer aan een dergelijk vergrijp schuldig te maken.

De Texelaar is vanwege een zeer laag IQ sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De man kwam nooit eerder met politie of justitie in aanraking, kampt niet met een seksuele stoornis en valt ook niet op jonge meisjes. Ondanks waarschuwingen van zijn begeleiders, zocht hij ze toch op in Den Hoorn en Den Burg omdat hij makkelijk contact met ze kon maken.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 5 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45