Landsbanki in IJsland.
Landsbanki in IJsland.

'Vorderingen Landsbanki markt op'

Divers

De zogeheten Noord-Hollandgroep, waaronder Texel, laat onderzoeken of het mogelijk is de vorderingen op Landsbanki te verkopen. De Deutsche Bank wordt gevraagd de markt te verkennen.

Het onderzoek komt er, omdat minister Dijsselbloem van Financiën de vordering van €1,4 miljard van De Nederlandsche Bank op de IJslandse bank recent aan diverse marktpartijen heeft verkocht. De verkoop verliep via de Deutsche Bank.

De Noord-Holland groep, die uit diverse gedupeerde gemeenten en de provincie Noord-Holland bestaat, was niet betrokken bij de verkoop en is daar redelijk ontstemd over. De groep heeft in totaal €166 miljoen uitstaan bij Landsbanki dat in oktober 2008 omviel.

Bedoeling is dat de Deutsche Bank nu ook voor Noord-Holland en de gedupeerde gemeenten onderzoekt of de €166 miljoen op dezelfde manier als de €1,4 miljard van het rijk kan worden verkocht. Aanhaken bij de inmiddels gedane verkoop is voor de Noord-Hollandgroep juridisch niet meer mogelijk.

Wat Texel betreft gaat het om een claim van €8,3 miljoen euro. Daarvan was €8 miljoen in 2008 op deposito gezet bij Landsbanki en de drie ton is gederfde rente. Van die vordering is tot nu circa €4.419.000,- teruggekeerd uit IJsland. Bedoeling is dat de vordering als één geheel wordt verkocht, waarna de gemeente het al ontvangen bedrag met de kopende marktpartij(en) verrekent.

Minister Dijsselbloem toonde zich deze week tevreden over de deal die hij had laten sluiten. Volgens hem heeft de Nederlandse Staat zijn geld terug en krijgen ook banken hun geld terug. De Nederlandsche Bank keerde in 2008 €1,6 miljard uit om garant te staan voor €100.000,- per gedupeerde rekeninghouder in IJsland (dat was bij Icesave). De staat nam hiervan €1,4 miljard voor zijn rekening en banken tweehonderd miljoen.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 4 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 7 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5