Afbeelding

Tel uit je winst!

Algemeen

'Wat kost gas en stroom bij jullie? Wat kan ik het beste doen? Variabel of een vast contract? Wat adviseer je: 1, 2 of 3 jaar vast?' Een aantal vragen, die bij TexelEnergie bijna dagelijks aan de orde zijn. Iedereen wil graag weten waar hij aan toe is, en wat het gunstigst voor hem/haar uitpakt.

Nu kunnen wij wel aangeven wat de huidige prijzen zijn, maar hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen in de toekomst, weten wij ook niet. Dit is erg afhankelijk van de economische ontwikkelingen en de politiek.

Wat wij wel doen is een lage prijs hanteren voor onze leden en klanten. We zijn nu eenmaal een coöperatie en geen winstonderneming.

De grootste besparing kun je echter zelf genereren. Kijk eens goed naar je eigen huishouden en het energieverbruik. Het uitzetten van de televisie bijvoorbeeld, in plaats van op stand-by laten staan. Of het licht uit doen als je de kamer verlaat. Haal de stekkers uit apparaten die via een adapter zijn verbonden aan het net. Adapters vragen continue stroom, ook als je het apparaat niet gebruikt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken.

Leer kleine kinderen direct dat ze altijd het licht uit moeten doen wanneer ze hun kamer uitgaan. Of dat ze de televisie uit doen als ze klaar zijn met kijken. Uit eigen ervaring weet ik dat het dan gewoontegedrag wordt.

Gedragsverandering lastig? Brengt mij op het idee van positief belonen. Elke keer als de kinderen het licht of de televisie uit doen, krijgen ze een sticker. Een aantal stickers levert een ijsje op. Altijd leuk!

En wat is de eigen beloning? Geld! Het kan op jaarbasis al gauw tientallen euro's of meer schelen, om bewust om te gaan met je energieverbruik. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je meer bespaartips en wat het financieel kan opleveren. Tel uit je winst!

Nanda Meijer is werkzaam bij TexelEnergie en zet zich met haar collega's en alle leden van TexelEnergie in om Texel duurzamer en meer zelfvoorzienend te maken. Via dit blog, zal zij ons op de hoogte houden van de werkzaamheden van TexelEnergie. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1