Afbeelding

Het giert er over! (Nanda Meijer)

Algemeen

Onlangs deed een enthousiaste Texelaar deze uitspraak bij ons op kantoor. Hij bedoelde daarmee de energie die die dag werd opgewekt door zijn zonnepanelen. De zon scheen heerlijk en hij zag in de grafieken de opgewekte energie de lucht in schieten!

Met mooie dagen horen wij vaker zulke enthousiaste reacties. Zeker van diegenen, die door de slimme display KIEK! inzicht hebben in hun energieverbruik, en daarnaast zien wat de opgewekte energie is. Als dan de verbruikte energie wegvalt tegen de opgewekte energie, is dat heel erg leuk!!

We krijgen veel informatieverzoeken over zonnepanelen: kan ik zonnepanelen op mijn dak leggen? Hoeveel zonnepanelen kan ik leggen? Hoe wordt de opgewekte energie verrekend? Wat kost het? Etc. etc.

Of een dak geschikt is voor zonnepanelen, is door de provincie Noord Holland in kaart gebracht. Dit is te bekijken via de website www.zonatlas.nl. Ook de website van TexelEnergie biedt de mogelijkheid om te bekijken of uw huis geschikt is voor zonnepanelen.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is gebaseerd op je verbruik. Momenteel is het financieel het voordeligst om niet meer energie op te wekken dan je nodig hebt. Aangezien je voor de extra opgewekte energie minder geld terug krijgt.

Na circa 8 jaar is de investering in zonnepanelen terugverdiend. Dit betekent, dat de opbrengst van zonne-energie na deze 8 jaar pure winst is! Maar het verbaast mij, dat hier nog zo naar gekeken wordt. Bij de aanschaf van een auto, wasmachine of telefoon wordt er toch ook niet gekeken naar de terugverdientijd?

Voor de aanschaf van zonnepanelen zijn diverse financiële mogelijkheden. Aanschaf met subsidie (via het Energieloket) of de koop op afbetalingsregeling. Bij de laatstgenoemde regeling hoef je zelf geen investering te doen. En kost het je niets extra's per maand!  Kijk hier voor meer informatie.

Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is een gezond en duurzaam leefmilieu! En niet onbelangrijk is de onafhankelijkheid van de levering van energie. Kijk naar de onenigheid tussen Rusland en Oekraïne en de invloed daarvan op de gastoevoer en gasprijs, dat is niet wenselijk.

Met zonnepanelen hebben we schone duurzame energie. Als je de mogelijkheid hebt, leg dan zonnepanelen op je dak. Heb je al zonnepanelen? Enthousiasme werkt aanstekelijk. Laat het anderen weten dat je zonnepanelen hebt, en hoeveel profijt je ervan hebt. En niet te vergeten: hoeveel  plezier je daaraan beleeft!

Nanda Meijer is werkzaam bij TexelEnergie en zet zich met haar collega's en alle leden van TexelEnergie in om Texel duurzamer en meer zelfvoorzienend te maken. Via dit blog, zal zij ons op de hoogte houden van de werkzaamheden van TexelEnergie. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 18 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1