Blogger Nanda Meijer (TexelEnergie)
Blogger Nanda Meijer (TexelEnergie)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen (Nanda Meijer)

Algemeen

Regelmatig kom ik bekenden tegen die mij vragen, 'wat doe je tegenwoordig? Zit je nog bij de Gemeente? Ben je weg bij Randstad? Werk je ook nog op het tuincentrum? Ben je nog aan het werk bij Hotel Opduin?' En dan is mijn enthousiaste antwoord: 'Nee, ik werk sinds kort bij TexelEnergie!' Waar ik vervolgens hele leuke reacties op ontvang.

Ik beleef er veel plezier aan om verschillende ervaringen op te doen en nieuwe kennis te vergaren bij verschillende bedrijven. Alle voorgaande kennis kan ik dan weer inzetten bij een nieuwe werkgever, nu dus TexelEnergie. Toen ik solliciteerde op mijn huidige baan had ik al wel een aardig idee wat TexelEnergie doet, maar dat blijkt niet bij iedereen bekend te zijn.

Vandaar dat mij werd gevraagd om hier wat over te  vertellen door middel van een blog. Ja leuk, maar dat heb ik nog nooit gedaan. Zakelijke teksten wel, maar een blog is toch een ander verhaal. En zou het nou echt zo nuttig zijn….. na enig beraad heb ik toch besloten om aan het verzoek te voldoen. Spannend!

Waar zal ik eens beginnen? Lastig, want we doen ontzettend veel. Het belangrijkste doel is om samen met onze leden  te regelen, dat we op Texel zoveel mogelijk duurzame energie gebruiken en zelfvoorzienend worden voor ons energiegebruik. De doelstelling van Gemeente Texel om dat in 2020 geregeld te hebben, ondersteunen we. Of we dat op Texel gaan redden is de vraag, daar zullen wij met ons allen hard ons best voor moeten doen. En ja, alle kleine beetjes helpen!

En dat is gelijk een belangrijke reden voor mij om bij TexelEnergie te werken: samen zorgen voor een duurzamer Texel en het ook samen regelen! Eva Mondeel stelde al in haar blog, dat Texelaars het eilandgevoel delen en een hoog zelfsturend gehalte hebben. 'Wij regelen het zelf wel en willen niet afhankelijk zijn van anderen. Het is misschien een beetje gek om dit als Groninger te beamen, maar inmiddels woon ik alweer 20 jaar op Texel en ben getrouwd met een Texelaar. Het voelt dus wel als eigen hier.

TexelEnergie

De oprichters van TexelEnergie hebben in 2007 geregeld dat we lokaal onze duurzame energie afname kunnen regelen. Dus niet meer energie afnemen via een organisatie van de overkant, dit kunnen we best zelf! Naast de levering van duurzame energie willen we op Texel ook  zorgen voor eigen opwek van energie, want we willen graag zelfvoorzienend worden op een duurzame manier.

Met de pilot  'Texel, slim zelf voorzienend' onderzoeken we, samen met een testpanel van 300 Texelse huishoudens, of het mogelijk is om op een slimmere manier energie te gaan gebruiken. Daarvoor willen we vooral energie gaan gebruiken op momenten dat deze lokaal en duurzaam beschikbaar is. En door ons energiegebruik verder te verminderen hoeven we natuurlijk ook minder op te wekken. Niet onbelangrijk, dat scheelt ook weer in de portemonnee! De aandacht uit binnen- en buitenland voor dit project is groot, hierdoor maken we leuke dingen mee op kantoor! Maar daarover later meer.

Aangezien dit blog te kort is om alle activiteiten van TexelEnergie te vermelden kunt u alvast een kijkje nemen op onze website.  De komende tijd zal ik u meer vertellen over onze werkzaamheden en belevenissen. Ik hoop, dat het schrijven van een blog dan steeds makkelijk gaat worden…... Net zoals een eerste dag op je werk onwennig kan zijn, voelde dat bij dit blog ook.  Vol energie ga ik in ieder geval verder om Texel te verduurzamen, graag samen met u!

Nanda Meijer is werkzaam bij TexelEnergie en zet zich met haar collega's en alle leden van TexelEnergie in om Texel duurzamer en meer zelfvoorzienend te maken. Via dit blog, zal zij ons op de hoogte houden van de werkzaamheden van TexelEnergie. 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2