Blogger Eva Mondeel
Blogger Eva Mondeel

De kleur van de pies van mijn cavia (Eva Mondeel)

Algemeen

Ik ben weer eens verleid door mijn kinderen.

Ditmaal gaat ons klassenonderonsje over ' t pimpen van onze klas.

Tijdens een aardrijkskundeles gaat het over goed omgaan met je omgeving en dus het milieu. Ik kan het niet laten om even weer het huis van overvloed aan te halen. Het Huis van Overvloed werd volledig gebouwd van afgedankte materialen. Zoveel spullen die door handig gebruik van social media een tweede leven krijgen en zo tezamen een heel nieuw huis vormen nota bene!

Als dat geen goed omgaan met je omgeving is!

Iets soortgelijks kan je natuurlijk ook op kleinere schaal doen jongens, draaf ik in mijn enthousiasme door. En vertel er nog een klein verhaaltje achteraan. Hoe een klas vol kinderen hun lokaal pimpten met spullen die over waren bij hen thuis of bij iemand die zij weer kenden.

En daar ontsteekt zich het vuur van enthousiasme bij 'mijn' kinderen! Het idee dat de klas omgetoverd kan worden naar een 'chille' omgeving...

Prachtig schilderende moeders, donders handige timmerende ooms, uitpuilende schuren en ideeën hoe deze in te zetten vliegen door de klas. En een Facebookpagina dat moet ook! Een klassen-Facebookpagina moet eigenlijk sowieso!

Eén leerling kijkt fronsend naar de beduimelde muur. 't Valt toevallig net helemaal stil in de klas als ze zegt:'Die kleur van de muur lijkt eigenlijk net op de kleur van de pies van mijn cavia'. Waarop we met z'n allen in lachen uitbarsten. Om vervolgens te constateren dat het nog waar is ook! Een lichtblauwe muur met zilveren spatten á la Pollock, een kunstschilder waarover ze een schilderopdracht hebben gemaakt met juf Puck, is veel cooler. En elk jaar een bord met hun graffitihandtekeningen erop, Fatboys, een grote tafel, gezellige lampen, schilderijlijsten en... 'oh ja': 'Als we iets van die spullen niet hebben dan doen we gewoon een oproep met #DTV op onze Facebookpagina want er is altijd wel iemand in de buurt die het heeft'.

Stilletjes beluister ik de explosie van ideeën. Het fascineert me hoeveel energie en gedrevenheid er in zo'n kort moment kan ontstaan!

Er schiet me een uitspraak te binnen die ik kortgeleden zag:

'Een mens gaat pas over de brug als hij verlangt naar de overkant'.
Zodra je een gezamenlijk verlangen hebt kan er dus héél veel.
Wat als dit moment zich in het groot zou kunnen afspelen?
W
at als ik het nou gewoon herhaal?  'Pimp ons Texelse onderwijs!'

Met de vraag: Wat zou jij willen pimpen aan het Texelse onderwijs en hoe kom je aan de spullen en/ of de tijd?

Een #DTV-sessie houden in de zaal tijdens het onderwijs-debat op donderdag 22 mei.Stel je eens voor hoeveel energie er, in vergelijking met mijn klas, bij 300 man vrij komt!
Ik word al blij van de gedachte.
Dank jullie wel kinderen, voor weer een wijze les!

Eva Mondeel is sinds 20 jaar werkzaam in het Texelse onderwijs en zet zich in om krachtig en prachtig onderwijs neer te zetten. Samen met alle Texelaars. Via deze blog zal zij ons op de hoogte houden van ideeën en ontwikkelingen op het gebied van onderwijs op Texel.

Wie meer over ontwikkelingen in het huidige onderwijs wil weten of zelf leuke en inspirerende ideeën heeft, kan ook terecht op de Facebookpagina van Operatie Onderwijs Texel.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1