Afbeelding

De autopolitie (Job Schepers)

Algemeen

Ogen wijd open, pupillen als wagenwielen en spastische trekken bij de mond. Velen die uitgaan in De Koog weten waarover ik het heb. Een biertje bij iemand onder de 18 is uit den boze, maar iedereen weet waar je cocaïne en pillen moet halen.

De dealers: iedereen kent ze, behalve de politie dan. Ik heb zelf nog nooit cocaïne gebruikt, toch weet ik precies bij wie ik moet zijn en wat het kost. Het zorgelijke hierbij is dat het met name jongetjes zijn die thuis wonen en waarschijnlijk in huilen uitbarsten wanneer hun ouders er achter komen. In de kroeg hebben ze echter het hoogste woord, ondertussen populair smijtend met grote hoeveelheden geld. Dat het verdacht is dat ze zoveel geld hebben met een baan in de keuken komt schijnbaar niet in ze op.

Bij velen lijkt cocaïnegebruik sociaal geaccepteerd. Je moet immers de hele avond door en als je dronken bent kan je met een snuifje zo weer verder. Ik heb wat wonderbaarlijke genezingen voorbij zien komen. De kroegeigenaren weten dat het gebeurt en zijn al lang blij als de handel buiten hun deuren plaatsvindt, geen barman wil dat zijn tent de naam van coketent krijgt. Bovendien hebben zij het sinds 1 januari al druk genoeg met het controleren van de minderjarigen. De handel vindt doorgaans plaats op straat, daar waar diezelfde minderjarigen nog wel mogen komen. Bovendien wordt er steeds minder geheimzinnig over gedaan.

Nu zult u denken, waar is de politie dan? De politie rijdt zo'n twee keer per uur in een terreinwagen door de straat, maar komt de auto niet uit. Dit doen zij pas wanneer een kroeg vijf minuten te lang open is. In dit geval staan zij kordaat voor de deur om verhaal te halen. Alle risico is dan van straat verdwenen waardoor de agent niet bang hoeft te zijn dat hij met geweld te maken krijgt. Het gevolg van de 'autopolitie' is dat de dealers vrij spel hebben. Natuurlijk is het zo dat de politie enige tijd geleden twee dealers heeft gepakt in Oosterend. Heel knap, al wist iedereen al (minstens) twee jaar dat het gebeurde. 'Zonder aangifte kan de politie niets', was het antwoord van de politie op de vraag van een bewoner van Den Burg tijdens een bijeenkomst in de Stayokay.

Het park in Den Burg, het uitgaansleven van De Koog: iedereen ziet het, behalve de politie. Wees gerust ouders, uw minderjarige kind krijgt geen alcohol meer in de kroeg, het pilletje of een witte neus halen ze buiten wel.

 

Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 10 uur geleden
Porren in het vuur tijdens de meierblis.
Texel laat meierblis branden Algemeen 15 uur geleden 2
V.l.n.r.: Hugo Groothuis, Thomas Wassenaar, Kevin van Zuilekom, Mike van der Haas, Jan van Wijk, Herbert de Geer en Tim de Haan
Heren 1 schrijft historie met promotie Algemeen gisteren
De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 30 apr, 20:00 1
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 30 apr, 10:30
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 30 apr, 08:00 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2