Volgens EMK neemt het aantal roggen toe.
Volgens EMK neemt het aantal roggen toe. Foto: EMK

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vissers mogen in 2020 meer tong en minder schol uit zee halen

Landbouw / Visserij

"Nederlandse kottervissers mogen in 2020 meer tong en iets minder schol vangen", dat meldt actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) in een persbericht. Onderzoekers van ICES (Council fort the Exploration of the Sea) hebben in 2019 van beide soorten een bovenmatige aanwas waargenomen. Een reden te meer om het tongquotum te verruimen. Vissers zijn blij met de boodschap.

Maar de vissers zijn boos op een aantal ngo's. "Onder andere de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) en SDN klagen steen en been. Alsof roggen en haaien bijkans zijn uitgestorven. Niets is minder waar. Het scholquotum is met 3 procent verlaagd en dat van tong met liefst 40 procent verhoogd. Schol en tong zijn de belangrijkste commerciële soorten voor de sterk geslonken Nederlandse kottervloot. Beide platvisbestanden ontwikkelen zich gunstig. Voor ngo's als NEV, SDN en 'Our Fish' is dit niet genoeg. De EU-ministers hadden zich volgens hen moeten inzetten om overbevissing te stoppen. De ngo's menen dat het hartstikke slecht gaat met de visbestanden in de Noordzee", stelt EMK in een persbericht.

EMK erkent dat de kabeljauw slechter presteert in de Noordzee. "Van die soort mag nog maar 50 procent van de hoeveelheid van 2019 gevangen worden. Voor koolvis daalt de toegestane vangst met 15 procent. Deze twee rondvisbestanden zijn geen doelsoorten voor de Nederlandse vloot. Schotland, Duitsland en Denemarken zullen wel pijn voelen. Overigens is de daling van het kabeljauwstand niet veroorzaakt door visserij. Kabeljauw trekt noordwaarts en moet in de noordelijke Noordzee hevig concurreren om voedsel met heek en schelvis die er uitstekend voor staan."

Volgens NEV gaat het bijzonder slecht met veel soorten haaien en roggen. Nederlandse kottervissers, vooral zij die in het zuidelijke deel van de Noordzee vissen, zien de laatste jaren juist een toename van rog en haai. Vooral in het laatste kwartaal. Dat hebben onderzoeksreizen met praktijkschepen de afgelopen drie jaar ook aangetoond. Het gaat vooral om hondshaai, gladde haai, stekelrog, gevlekte rog en blonde rog. De overige soorten haai en rog (o.a. sterrog, grootoogrog, golfrog en zandrog) komen al decennialang, en wellicht zelfs al eeuwenlang, in veel kleinere populaties voor.

Bij tong speelt dat ook. Hondstong en de smakelijke zandtong komen in kleinere populaties voor.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10