Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Opgedoken "Texelse" japon centraal in Huis van Hilde

Aankondiging

In Huis van Hilde in Castricum is tijdens de voorjaarsvakantie een presentatie te zien over spectaculaire duikvondsten bij Texel.

Centraal in de expositie staat de opgedoken japon. Op een groot digitaal aanraakscherm kunnen bezoekers het onderzoek naar de japon van Koninklijke allure op de voet volgen. Het kinderprogramma heeft een Romeins thema, aansluitend bij de tijdelijke tentoonstelling Romeinse kust die nog t/m 31 maart te zien is. In de ArcheoHotspot kun je elke dag zelf als archeoloog aan de slag.

In 2014 werd in een wrak bij Texel een aantal spectaculaire vondsten gedaan, waaronder een bijzonder goed bewaard gebleven japon van zijden damast uit de zeventiende eeuw, andere kledingstukken en een deel van een Oosters tapijt. De vondsten worden op dit moment in het depot van Huis van Hilde nader onderzocht. Op een groot digitaal scherm in de vaste tentoonstelling kun je alvast de verhalen, foto's en filmpjes bekijken, en het onderzoek naar deze intrigerende vondsten op de voet volgen. Er zijn ook duikvondsten van andere locaties rond Texel te zien.

In de voorjaarsvakantie van 18 t/m 26 februari is er voor kinderen elke dag wat te doen; de meeste activiteiten zijn gratis. De Romeinse harnassen staan te blinken in de hal; hijs jezelf of je (groot)ouders er in en neem een foto. Op de knutselmiddag kun je een bijpassende helm maken. Wil je als archeoloog aan de slag, kom dan meewerken in de ArcheoHotspot. Natuurlijk zijn er ook ArcheoGames en speurroutes door de tentoonstelling.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2