De ideeën van Planet Texel voor een energiebaai ten oosten van Texel.
De ideeën van Planet Texel voor een energiebaai ten oosten van Texel. Foto: Planet Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Meer ruimte voor experimenten met energie"

Algemeen

Het college wil van het Rijk meer ruimte krijgen om te kunnen experimenteren met technieken om duurzame energie op te wekken.

Dat blijkt uit een aantal wensen en bedenkingen die het college heeft met betrekking tot de nieuwe Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord. Dat stuk is bedoeld om de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie in 2030 een stuk hoger te hebben dan nu.

Het college geeft aan meer ruimte te willen hebben dan nu beschreven staat en vindt dat energieopwekking voor iedereen moet gelden. “Niet alleen voor particulieren maar ook voor bijvoorbeeld bedrijven.”

Burgemeester en wethouders stellen bedenkingen ten aanzien van de zoeklocaties voor windenergie. “Planologische consequenties moeten we eerst in beeld brengen.” De Rede van Texel, Oudeschild en De Cocksdorp worden in de strategie genoemd als zoeklocaties.

Het college stelt in de wensen en bedenkingen prioriteit te willen leggen bij het inzetten op zonnepanelen op daken en op parkeerterreinen. Het college wil afspraken maken met netwerkbeheerder Liander over hoe dit te realiseren is.

Het college geeft aan voorstander te zijn van zonnepanelen op water en wil de mogelijkheid van een innovatiebaai zoals beschreven in Planet Texel aan de oostkant van het eiland nabij Nieuweschild nader onderzoeken. Dat voorstel kwam naar voren tijdens een informatieavond die eerder dit jaar in het gemeentehuis werd gehouden.

Wat betreft windmolens zegt het college te willen onderzoeken in hoeverre ‘kleinere oplossingen’ kunnen worden ingezet die niet leiden tot aantasting van het landschap. “Oplossingen zoals windwokkels die door particulieren kunnen worden ingezet en die minder effect op het landschap hebben.”

Bedoeling is ook om de mogelijkheid van zonnepanelen op fietspaden en andere verhardingen verder te onderzoeken.

De politieke partijen krijgen de raadsvergadering van 16 september de gelegenheid om wensen en bedenkingen te formuleren. Bedoeling is dat er in de zomer van 2021 definitieve besluiten over de Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord worden genomen.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 4 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45